Logo Camperverzekerd

https://www.camperverzekerd.nl/blog/zorgnota-andere-taal

Printdatum: 19-04-2024


Zorgkosten in het buitenland. Hoe zit dat eigenlijk?

Iedereen in Nederland heeft een basis zorgverzekering. Deze zorgverzekering gaat uit van vergoeding van de zorgkosten zoals deze in Nederland gebruikelijk zijn (Nederlands prijspeil).

Medische kosten in het buitenland

Veel camperaars gaan ook buiten de landsgrenzen op vakantie. Een camper leent zich daar immers uitstekend voor. Maar een ongeluk zit helaas soms in een klein hoekje. En stel dat u onverhoopt toch medische kosten maakt in het buitenland, hoe wordt dat dan geregeld?

De basis zorgverzekering vergoed de zorgkosten vanuit het buitenland tegen het Nederlandse tarief. Dit kan betekenen dat een deel van de gemaakte zorgkosten niet vergoed wordt.

U kunt dit verschil opvangen door de medische kosten aanvullend mee te verzekeren op uw doorlopende reisverzekering. Of middels een aanvullende zorgverzekering bij uw zorgverzekeraar. Raadpleeg hiervoor altijd de voorwaarden. Met een extra module kunt u ervoor zorgen dat de (meeste) extra kosten alsnog worden vergoed.

Zorgnota in de juiste taal: anders geen vergoeding!

Waar wij middels dit artikel aandacht aan willen geven is het in behandeling nemen van de buitenlandse zorgnota, oftewel de eisen die door Nederlandse verzekeraars worden gesteld aan buitenlandse zorgnota’s.

De zorgverzekeraar accepteert slechts een gelimiteerd aantal talen op basis waarvan zij een zorgnota in behandeling kunnen nemen. Dit is doorgaans, naast Nederlands, een in het Engels opgestelde nota. In veel gevallen, afhankelijk van uw zorgverzekeraar, worden ook de volgende talen geaccepteerd:

Vraagt u voorafgaand aan uw reis echter bij uw zorgverzekeraar welke talen zij accepteren!

Wanneer een zorgnota niet in één van bovengenoemde talen is opgesteld kan de zorgverzekeraar aan u als klant verzoeken hier een vertaling voor te verzorgen door een beëdigd vertaler. Zonder vertaling kan men de nota niet in behandeling nemen en wordt een vergoeding geweigerd. Denkt u bijvoorbeeld al aan een zorgnota uit een populair vakantieland zoals Kroatië, Italië of Portugal. Aan het laten vertalen van zo’n zorgnota zitten behoorlijke extra kosten. Kosten die niet vanuit de basis zorgverzekering vergoed worden.

Er wordt dan veelal de vraag gesteld of de zorgnota dan op de medische kostenmodule van de reisverzekering geclaimd kan worden.

Aangezien de medische kostenmodule een secundaire dekking is, is die constructie niet mogelijk. De zorgverzekeraar gaat altijd voor. Ook de vertaalkosten kunnen bij ons niet (net als bij de meeste reisverzekeraars) op de reisverzekering geclaimd worden. Kortom een hoop gedoe (en mogelijk extra kosten) achteraf als u niet beschikt over een factuur in de juiste taal.

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn zorgnota vergoed krijg?

Wij geven u een aantal tips welke het declareren van buitenlandse zorgnota's eenvoudiger maakt:

Wij wensen u een veilige en onbezorgde reis!