Logo Camperverzekerd

https://www.camperverzekerd.nl/overbelading-camper

Printdatum: 30-04-2025


Overbelading van uw camper

Overbelading camper. Veel camperaars rijden rond met een te zware camper. Vaak zonder dat zij het zelf weten. Maar wat is overbelading precies? En wat zijn de gevolgen – voor uw veiligheid, uw portemonnee en uw camperverzekering?Overbelading camper Overbeladen

Wat is overbelading?

Op het kentekenbewijs van uw camper staat het toegestane maximum massa. Dit is het maximale gewicht dat uw camper mag hebben tijdens het rijden. Dit is inclusief personen, bagage, volle tanks en accessoires.

Bij campers die u met een B-rijbewijs mag rijden, is dit meestal 3.500 kg. Is uw camper zwaarder dan dit? Dan is er sprake van overbelading. Dat is strafbaar.

U vindt het toegestane maximum massa op de achterkant van uw kentekenpasje (F.2).

Gevolgen van overbelading

Overbelading is gevaarlijk. Het beïnvloedt de remweg en wegligging van uw camper. Ook zorgt het voor extra slijtage aan wegen.

De politie controleert hier streng op. Wordt uw camper te zwaar bevonden? Dan kunt u een boete krijgen of moet u zelfs bagage uitladen voor u verder mag rijden. In sommige gevallen kunt u zelfs strafrechtelijk vervolgd worden, bijvoorbeeld bij een ongeval.

De hoogte van de boete of de maatregel kan per land verschillen.

Hoe zwaar is uw camper?

Veel campers worden verkocht met een leeg gewicht op kenteken van bijvoorbeeld 2.950 kg. Met wat extra accessoires zoals een luifel, schotelantenne en fietsendrager en een volle diesel- en watertank zit het daadwerkelijke gewicht dicht tegen de 3.500 kg aan. Met inzittenden en nog een beetje bagage is uw camper al snel te zwaar.

Laat uw camper wegen in beladen toestand, dus met alles erin wat u meeneemt, inclusief personen. Zo weet u zeker of u binnen de grenzen blijft.

Camperverzekeringen en overbelading

Niet alleen boetes zijn een risico. Ook uw camperverzekering kan problemen geven. Veel verzekeraars keren geen schade uit bij overbelading. Of ze verhalen de schade op u, als u bijvoorbeeld een ongeluk veroorzaakt door overbelading.

Er moet dan wel sprake zijn van een duidelijk verband tussen de schade en de overbelading. Toch is het verstandig uw polisvoorwaarden te controleren en bij uw verzekeraar navraag te doen.

Overigens vallen boetes en kosten die ontstaan door overbelading, zoals wegslepen, nooit onder uw verzekering.

Het beleid van Camperverzekerd

Voor Camperverzekerd geldt: U bent verzekerd zolang het technisch maximum massa niet wordt overschreden. Als op uw kentekenbewijs een toegestane maximum massa van 3.500 kg staat, dan is een B-rijbewijs voldoende. Dan bent u verzekerd, ook als uw camper in werkelijkheid zwaarder is dan 3.500 kg – zolang het technisch maximum massa niet wordt overschreden.

Het technische maximum massa van uw camper kunt u terugvinden op het kentekenbewijs (F.1) of op het typeplaatje van uw camper.

Camperverzekerd is vrijwel de enige verzekeraar waarbij dit verzekerd is.

Staat op uw kentekenbewijs een toegestane maximum massa van meer dan 3.500 kg? Dan heeft u een C-rijbewijs nodig om met uw camper te mogen rijden én verzekerd te zijn.

Een praktijkvoorbeeld

U heeft een camper met een op het kentekenbewijs vermelde toegestane maximum massa (F.2) van 3.500 kg (B-rijbewijs) en een technisch maximum massa (F.1) van 3.850 kg.

Stel dat de camper in beladen toestand een totale massa heeft van 3.800 kg. In die situatie is er bij Camperverzekerd met een B-rijbewijs dus verzekeringsdekking. Het technisch maximum massa wordt namelijk niet overschreden.

Overschrijdt u het technisch maximum massa?

Dan is er sprake van overbelasting. Uw camper kan dan onvoldoende remvermogen hebben of moeilijk te besturen zijn. Dit kan leiden tot schade. In zo’n geval kan de schade worden afgewezen, omdat er sprake is van onvoldoende zorg of roekeloos gedrag.

De verzekeraar moet dan wel bewijzen dat de schade door die overbelasting is ontstaan (causaal verband). Bij Camperverzekerd is dit nog nooit voorgekomen. Dit gebeurt alleen in zeer extreme gevallen.

Technische maximum massa is 3.500 kg

Staat op uw kentekenbewijs bij zowel F.1 (technisch maximum massa) als F.2 (toegestane maximum massa) 3.500 kg? Controleer dan het typeplaatje van uw camper.

Kan uw camper volgens de fabrikant geen hoger gewicht aan dan wat op het typeplaatje staat vermeld? Dan heeft u twee keuzes:

  1. Zorg ervoor dat uw camper in beladen toestand altijd onder technisch maximum massa (F.1) blijft.

  2. Laat uw camper technisch aanpassen, zodat het chassis een hoger gewicht aankan.