Logo Camperverzekerd

https://www.camperverzekerd.nl/beveiliging-van-uw-camper

Printdatum: 20-10-2021


Beveiliging van uw camper

Inbraak in de camper of zelfs diefstal van de gehele camper komt steeds vaker voor. In toenemende mate nemen camperbezitters luxe artikelen of waardevolle spullen mee in de camper. Zaken zoals een tablet, laptop, digitale foto- of videocamera, (los) navigatiesysteem, mobiele telefoon, sieraden, geld, reisdocumenten, enzovoort behoren tegenwoordig tot de standaard uitrusting van een camperbezitter.Beveiliging camper

Waarom uw camper beveiligen?

Dieven en inbrekers worden steeds brutaler en zijn zich er van bewust dat camperbezitters vaak waardevolle spullen aan boord hebben. Inbraak uit campers op klaarlichte dag is eerder regel dan uitzondering. Diefstal van kostbare zaken uit kampeerauto's is daarom een veel voorkomende schade.

Naast diefstal van waardevolle spullen worden er ook in toenemende mate campers gestolen. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland nemen de diefstalcijfers toe. De oorzaak hiervan is vaak gelegen in het feit dat kampeerautobezitters hun camper niet hebben beveiligd met deugdelijke beveiliging.

Startonderbreker veelal niet voldoende

Helaas moeten wij constateren dat een af fabriek startonderbreker (Bijvoorbeeld SCM alarmklasse 1) bij lange na niet voldoende is om diefstal van de camper tegen te gaan. Ook een elektronisch alarmsysteem (SCM klasse 2) eventueel uitgevoerd met hellingshoekdetectie (SCM klasse 3) biedt tegenwoordig geen garantie meer tegen diefstal. Professionele dieven kunnen in zeer korte tijd startonderbrekers en elektronische systemen omzeilen, waardoor uw kostbare bezit een eenvoudige prooi is voor het dievengilde.

Helaas spreken wij uit ervaring als wij zeggen dat diefstal van een camper veel ellende geeft. U kunt zich voorstellen; Als u op vakantie in het buitenland ergens uw camper parkeert, vervolgens terugkeert en de camper gestolen is, dat dit de nodige problemen geeft.

Wij adviseren camperbezitters daarom, ongeacht de waarde van de camper, altijd iets aan beveiliging aan te brengen. Met name braak en diefstal is een groot risico. Met goede beveiliging kunt u de schade vaak beperken of zelfs voorkomen!

Bereken de voordeligste premie voor uw camperverzekering

Extra korting op de premie bij een goedgekeurd alarm

Behalve dat een goede beveiliging in uw camper het risico op braak of diefstal vermindert, geeft Camperverzekerd u ook nog eens doorlopend premiekorting indien u beschikt over een goedgekeurd alarmsysteem. Verzekerden die hun camper (ongeacht de waarde van de kampeerauto) beveiligd hebben met een degelijk beveiligingssysteem krijgen van Camperverzekerd een extra korting bovenop de toch al zeer scherpe premie.

Camperverzekerd verleent op de WA + Beperkt Casco en WA + Volledig Casco dekking een premiekorting van 5% bij een SCM beveiligingssysteem klasse 2 en zelfs 10% korting bij een SCM alarmklasse 3,4,5 of een BearLock. Verzekerden die in aanmerking komen voor een premiekorting dienen een kopie van een geldig SCM certificaat of BearLock inbouwbewijs aan Camperverzekerd beschikbaar te stellen.

Op termijn verdient u hiermee de inbouw van uw alarm terug en u verlaagt de premie doorlopend. Wilt u weten hoeveel extra korting u kunt krijgen? Bereken dan direct uw premie!

Goedgekeurde alarmsystemen

Er bestaan verschillende alarmklassen.

Elektronische beveiligingssystemen:

VbV-SCM startonderbreker met eigen autorisatie (voorheen SCM Klasse 1):
Een elektrisch systeem met ten minste een dubbele automatisch inschakelende blokkering: een onderbreking van de startmotor en een andere, extra blokkering, meestal op de brandstofvoorziening. Het systeem bevat geen inbraakdetectie en geen alarmering. Bij voertuigen die af-fabriek al zijn voorzien van een goedgekeurde startblokkering werkt deze op het motormanagement. Per 1 januari 2015 eisen verzekeraars op diversen voertuigen een startonderbreker met eigen autorisatie. Met eigen autorisatie wordt er naast de af-fabriek startonderbreker een extra startonderbreker ingebouwd. De startonderbreker wordt middels eigen autorisatie uitgeschakeld. Dit kan op verschillende manieren, namelijk;

(Geen premiekorting)

SCM alarmsysteem (SCM klasse 2):
Een VbV-SCM alarmsysteem is een inbraakbeveiliging middels een startonderbreker met eigen autorisatie, interieurbeveiliging, omtrekbeveiliging en noodstroom sirene. Het alarmsysteem heeft net zoals de startonderbreker met eigen autorisatie een eigen autorisatie, zodat het alarmsysteem niet kan worden uitgeschakeld middels moderne diefstaltechnieken.

(5% extra premiekorting)

SCM alarmsysteem met hellingshoekdetectie (SCM klasse 3):
Het alarmsysteem met hellingshoekdetectie is bijna hetzelfde als een alarmsysteem (SCM klasse 2). Het enige verschil is een hellingshoekdetectie. Dit alarmsysteem heeft ook een eigen autorisatie, interieur bewaking, omtrek beveiliging en een noodstroomsirene.

(10% extra premiekorting)

SCM voertuigvolgsysteem (SCM klasse 4/5):
Het voertuigvolgsysteem maakt het mogelijk de camper terug te zoeken nadat deze gestolen is. Het voertuigvolgsysteem is aangesloten op een PAC erkende meldkamer. Het voertuigvolgsysteem kent verschillende combinaties;

Voertuigvolgsysteem met anti jamming (voorheen SCM klasse 4):
SCM klasse 1 + Voertuigvolgsysteem = klasse 4
SCM klasse 3 + Voertuigvolgsysteem dat niet geactiveerd wordt door het klasse 3 alarm = klasse 4

Hierbij wordt een achteraf geïnstalleerde startonderbreker met eigen autorisatie gekoppeld aan het voertuigvolgsysteem. Zodra deze gesaboteerd wordt zal het voertuigvolgsysteem een noodsignaal uitzenden, waarna een PAC erkende meldkamer contact zal opnemen met de eigenaar.

(10% extra premiekorting)

Alarmsysteem met hellingshoekdetectie + voertuigvolgsysteem met anti jamming (SCM klasse 5):
SCM klasse 3 + Voertuigvolgsysteem dat geactiveerd wordt door het klasse 3 alarm = klasse 5

Hierbij wordt het alarmsysteem met hellingshoekdetectie gekoppeld aan het voertuigvolgsysteem. Zodra het alarmsysteem van het motorrijtuig af gaat zal deze noodsignaal doorgeven aan een PAC erkende meldkamer. De meldkamer zal vervolgens contact opnemen met de eigenaar.

(10% extra premiekorting)

Mechanische beveiligingssystemen:

BearLock of Construct : Volledig geïntegreerd mechanisch versnellingsbakslot (handgeschakeld) of stuurasslot (automaat). SCM klasse 'Mechanische Protectie' goedgekeurd. (10% extra premiekorting)

Meer informatie over de bovengenoemde type SCM beveiligingen is te vinden op de website van KIWA SCM beveiliging en op de site van BearLock.

BearLock beveiliging

Voor de beveiliging van uw camper adviseren wij doorgaans een BearLock (mechanisch) versnellingsbakslot. Deze mechanische beveiliging is een uitstekend middel om de diefstal van de gehele camper tegen te gaan en relatief goedkoop ten opzichte van elektronische alarmsystemen. Met BearLock blokkeert u uw versnellingsbak in de "achteruit" of "parkeerstand" (automaat). Dit versnellingsbakslot is niet te verwijderen. BearLock heeft zich dan ook bewezen als een uiterst effectief middel tegen diefstal van de camper.

BearLock beveiliging camper

BearLock is eenvoudig in te bouwen en kan geleverd worden voor bijna alle kampeerautomodellen. De prijs van een BearLock is bij vele kampeerautodealers en inbouwstations onder andere afhankelijk van het merk camper (chassis) en het type BearLock.

Exclusieve BearLock inbouw aanbieding

Exclusief voor relaties van Camperverzekerd wordt door een landelijk werkend BearLock inbouwbedrijf één vaste lage prijs gerekend voor de inbouw van een BearLock op locatie!

Uw voordelen

Meer informatie over deze BearLock inbouw aanbieding voor uw camper kunt u nalezen op de pagina; Goedkoop een BearLock beveiliging inbouwen in uw camper.

Beveiligingsrichtlijnen Camperverzekerd

Verzekeraars hanteren beveiligingseisen bij het accepteren van een verzekering. Dit is per verzekeraar verschillend en doorgaans afhankelijk van de waarde van uw camper, het type camper en het merk of model van uw camper. De beveiligingsrichtlijnen van Camperverzekerd kunt u terugvinden in de premieberekening bij de vraag van beveiliging en in de veelgestelde vragen onder het kopje 'Beveiliging'.

Tips voor het beveiligen van uw kampeerauto

Een aantal tips voor het beveiligen van uw kampeerauto.

1. Beveilig uw portieren

Inbrekers zijn inventief en zoeken naar de makkelijkste weg om een camper binnen te breken. Met name het dakluik en de ramen zijn vaak eenvoudig te forceren. Daarnaast zijn ook de portieren een zwak punt. Deursloten van bepaalde voertuigmerken staan er om bekend dat ze op eenvoudige wijze open te breken zijn. Wij raden u daarom aan om extra portiersloten aan te brengen.

Er zijn veel doe-het-zelfmiddelen die het gevoel van veiligheid vergroten. Bijvoorbeeld het spannen van spanbanden of kettingen tussen de armleuningen van de voordeuren om inbraak via de portierdeuren tegen te gaan. U kunt echter het beste een effectief portierslot installeren; bijvoorbeeld een HeoSafe.

2. Perfecte camperbeveiliging?

Diefstal van uw camper of waardevolle spullen geheel onmogelijk maken blijft moeilijk. Toch is een combinatie van een mechanisch BearLock beveiliging mét een elektronisch SCM goedgekeurd alarmsysteem (al dan niet met hellingshoekdetectie) een uiterst effectief middel om de kans op diefstal zo klein mogelijk te maken. Met een BearLock beveiliging voorkomt u diefstal van de gehele camper en met een elektronisch alarm verkleint u de kans op inbraak en diefstal van uw waardevolle spullen. Kortom; een uitstekende en relatief goedkope combinatie!

3. Waardevolle spullen uit het zicht opbergen

Let erop dat u waardevolle zaken uit het zicht opbergt. Indien er een Tom Tom navigatie achter de voorruit van de camper is gemonteerd terwijl de eigenaar elders verblijft, nodigt dat uit tot diefstal. Zorg er daarom voor dat kostbaarheden altijd aan het zicht van buitenaf zijn ontrokken. Waardevolle spullen kunnen het best worden opgeborgen in afsluitbare kasten; of nog beter in een kluis.

4. SCM register raadplegen

Op de website van de KIWA SCM beveiliging kunt u uitgebreide alarminformatie terugvinden. Ook kunt u hier bekijken of er voor uw camper ooit een SCM beveiligingscertificaat is afgegeven.

5. Ruitgravering

Een eenvoudige methode om diefstal van uw camper minder aantrekkelijk te maken voor dieven is het kenteken van de camper in alle ruiten te laten graveren (graveren alléén in ramen van glas!). Het vervangen van gegraveerde ruiten brengt voor dieven namelijk aanzienlijke kosten met zich mee.

Indien u uw ramen nog niet heeft laten graveren, adviseren wij u dit alsnog te laten doen.

6. Belangrijke gegevens digitaal bewaren

Al uw belangrijke documenten, zoals rijbewijs, paspoort, creditcardnummers, verzekeringen, belangrijke telefoonnummers, kentekenpapieren, en dergelijke, raden wij aan om in te scannen en online te archiveren op een veilige plaats, beveiligd met inlogcodes (bijvoorbeeld op uw webmail account). Het is niet te hopen maar..... indien er ooit een diefstal plaatsvindt heeft u overal ter wereld belangrijke gegevens tot uw beschikking. Op ieder politiebureau is tegenwoordig wel een internetverbinding en in de kleinste plaatsen zijn er al internetcafés!

7. Veilige plek?

Een goedkope beveiligingsmaatregel; kijk waar u uw camper parkeert. Parkeer uw camper op plaatsen waar meer campers staan of waar regelmatig mensen langskomen. Is het donker parkeer de camper dan bijvoorbeeld onder een lantaarnpaal. De ontdekkingskans wordt daarmee voor de inbreker aanzienlijk vergroot. Staat u op een plek waarvan u twijfelt of het wel veilig is, neem dan geen risico en zoek een andere plaats op.

Indien u vragen heeft over beveiliging van uw camper kunt u altijd contact met ons opnemen. Wij informeren u graag over de beveiligingsmogelijkheden.

De voordeligste premie voor uw camperverzekering