Eén van de grootste camperverzekeraars van Nederland

Wat zijn de jaarlijkse kosten van een camper?

Zodra u een camper heeft gekocht en het kentekenbewijs op uw naam staat, komen er kosten voor het bezit en gebruik van uw camper. Graag vertellen wij u meer over de bijkomende kosten van een camper.Kosten camper

Bekijk alle kosten en tips om te besparen per onderdeel, of ga direct naar het totaaloverzicht.

Motorrijtuigenbelasting

Zodra de camper op uw naam staat bent u wettelijk verplicht om motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd, te betalen. Aangifte doen is niet meer nodig, want dat gebeurt automatisch zodra het kenteken op uw naam wordt overgeschreven. Het tarief voor de motorrijtuigenbelasting is gebaseerd op de provincie waarin u woonachtig bent, het gewicht van de camper en de brandstof. U kunt op de pagina wegenbelasting camper bekijken wat u per jaar aan motorrijtuigenbelasting moet betalen. Campers ouder dan 40 jaar betalen geen motorrijtuigenbelasting.

Kwarttarief

Voor campers die particulier gebruikt worden (geen verhuur) bestaat er het zogenaamde kwarttarief. Het kwarttarief voor campers houdt in dat u over een periode van 4 aaneensluitende tijdvakken (1 jaar) maar één tijdvak motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. U betaalt door het kwarttarief dus 75% minder motorrijtuigenbelasting! Houd daarom goed in de gaten of de belastingdienst het juiste bedrag (kwarttarief) bij u incasseert. Campers (oldtimers) ouder dan 40 jaar zijn vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting.

Camper schorsen

Veel camperaars maken tijdens de winterperiode geen gebruik van hun camper. Er bestaat dan de mogelijkheid om uw camper te schorsen zodat u kunt besparen! Tijdens de schorsingsperiode hoeft u namelijk geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Let wel op; tijdens de schorsingsperiode mag u niet met uw camper op de openbare weg komen! U kunt op de pagina camper schorsen meer informatie nalezen over het schorsen van uw camper.

APK

Net als een personenauto moet een drie jaar oude camper jaarlijks APK-gekeurd worden. De afgiftedatum op kentekenbewijs deel I bepaalt wanneer de keuring moet plaatsvinden. De kosten van een APK-keuring verschilt per APK-keuringsstation. Er is geen minimumbedrag of maximumbedrag voor het uitvoeren van een APK. De APK van uw camper kan deel uitmaken van een onderhoudsbeurt of apart uitgevoerd worden. De kosten voor een APK-keuring ligt vaak tussen de € 30,- en € 100,-.

Lees meer over de APK camper.

Onderhoud

Naast een jaarlijkse APK heeft de camper ook onderhoud nodig. De hoogte van de kosten van het jaarlijkse ondehoud van een camper is variabel en geheel afhankelijk van de staat en leeftijd van de camper. Bent u zelf handig dan kunt u eventuele reparaties en bepaalde onderhoudszaken zelf uitvoeren in plaats van uitbesteden. In dat geval kunt u besparen op onderhoud van de camper.

Camperverzekering

Net als bij een personenauto is het wettelijke verplicht om de camper ten minste voor WA (Wettelijke Aansprakelijkheid) te verzekeren. De WA-verzekering dekt schade die u met uw camper aan anderen toebrengt. Uitgebreidere dekking zijn uiteraard ook mogelijk. Afhankelijk van de waarde van uw camper kunt u uw camper verzekeren voor WA + Beperkt Casco of WA + Volledig Casco (All-risks). Lees meer over de dekkingsverschillen van een camperverzekering.

De premie van een camperverzekering is afhankelijk van de gekozen dekkingen, het gewicht, de waarde van uw camper en de no-claimkorting.

Bereken direct de voordeligste premie voor uw camperverzekering!

Doorlopende reisverzekering inclusief Europa Pechhulp

Naast een camperverzekering heeft een camperbezitter ook een doorlopende reisverzekering nodig en dekking voor pechhulp, repatriëring en vervangd vervoer. Reisverzekeraars zijn er voldoende, maar kijkt u goed of de reisverzekering ook dekkingen biedt die aansluiten bij camperreizen. Zo moet een reisverzekering bijvoorbeeld ook dekking kunnen bieden voor reizen in Nederland en reizen voor een langere aaneengesloten periode.

Pechhulp, repatriëring en vervangend vervoer wordt veelal bij de ANWB afgesloten door middel van de Wegenwacht Service Europa met aanvullende kampeerautodekking. Het wordt altijd aangeraden om de camperverzekering, de reisverzekering en de pechhulp bij één en dezelfde verzekeraar te houden. Reden hiervoor is dat u dan niet 3 verschillende alarmcentrales hoeft te bellen bij een noodgeval, maar dat alles wordt gecoördineerd door 1 alarmcentrale.

De premie voor 2 volwassenen voor een doorlopende reisverzekering met Europa pechhulp kost circa € 171,- per jaar. Lees meer over de doorlopende reisverzekering met Europa pechhulp.

Stalling

Veel camperaars gebruiken hun camper voornamelijk in de zomerperiode en stallen de camper in de winterperiode. De kosten voor het stallen van uw camper is per camperstalling verschillend. Ook de voorwaarden zijn per camperstalling verschillend. Zo zijn er camperstallingen die buiten de vaste stallingskosten om ook nog elke keer een bedrag in rekening brengen voor het ophalen van uw camper. Voor een prijsopgave van een stalling voor uw camper kunt u het beste contact opnemen met een camperstalling bij u in de omgeving. U vindt deze camperstallingen in het grootste overzicht van camperstallingen van Nederland.

Het tarief voor het stallen van een camper ligt doorgaans tussen de € 500,- en € 1.500,- per jaar. Dit is afhankelijk van de voorzieningen, binnen- of buitenstalling, locatie (randstad of platteland), verwarmd of niet verwarmd, stroom of geen stroom, etc.

Kunt u de camper op uw eigen erf stallen dan kunt u flink besparen op de jaarlijkse kosten van een camper.

Overnachting

U kunt met een camper in binnen- en buitenland overnachten op campings, camperplaatsen of in de vrije natuur. Doorgaans zijn de kosten voor een camperplaats lager dan de kosten voor een overnachting op een camping. Sommige camperplaatsen zijn zelfs helemaal gratis! Afhankelijk van de beschikbare of afgenomen voorzieningen, jaargetijde, verblijfsduur, aantal personen en locatie wordt de prijs van een camperplaats of camping bepaalt. Camperplaatsen variëren in prijzen tussen de € 0,- en € 25,- per overnachting. Campings variëren in prijzen tussen de € 15,- en € 50,- per overnachting.

Overnacht u altijd in de vrije natuur of op gratis of goedkope camperplaatsen dan bespaart u veel kosten op de overnachting!

Tol (vignet)

Net als bij een personenauto moet er ook bij campers op veel snelwegen binnen Europa tol betaald worden. Doorgaans is het tolbedrag bij campers hoger dan personenauto's doordat de camper hoger en zwaarder is.

Omzeilt u de tolwegen en rijdt u binnendoor dan heeft u misschien een hoger brandstofverbruik maar bespaart u tolkosten!

Brandstof

Brandstof is samen met de afschrijving/waardevermindering van de camper de hoogste jaarlijkse kostenpost bij het campergebruik. De meeste campers rijden op diesel. Het brandstofverbruik van een camper varieert en is onder andere afhankelijk van het soort camper (alkoof campers gebruiken over het algemeen meer brandstof dan buscampers), het gewicht van de camper, of u automaat rijdt of handgeschakeld, de gereden snelheid, het motorvermogen, de locatie waar u rijdt (snelweg, stadsverkeer of in de bergen) en het totaal aantal kilometers wat u per jaar rijdt.

Het verbruik bij een camper is voor een groot gedeelte door uzelf beïnvloedbaar. Door de hoogte van de camper is vooral de snelheid bepalend. Hoe harder u rijdt, hoe meer brandstof een camper verbruikt. Het verschil tussen 110 km/uur en 90 km/uur is vaak verrassend veel. Dit heeft alles te maken met de luchtweerstand.

Over het algemeen varieert het verbruik van een gemiddelde camper tussen de 1 op 6 en 1 op 13.

Rijdt u niet te hard met uw camper dan kunt u besparen op uw brandstofgebruik. Bent u op vakantie in het buitenland; vergelijkt u dan de brandstofprijzen in de landen die u bezoekt. Tank waar het voordelig is. Zo bespaart u op uw brandstofkosten. Vaak kunt u ook voordeliger tanken bij onbemande tankstations of bij supermarkten.

Tip: Bij een te lage bandenspanning verbruikt uw camper ook meer brandstof en treedt een verhoogde bandenslijtage op, met name aan de zijkanten van het loopvlak. Zorg er dan ook voor dat u de banden van uw camper altijd op voldoende spanning houdt!

Afschrijving

Een camper heeft zoals elke motorrijtuig afschrijving. Afschrijving oftewel waardevermindering is een bedrag wat wordt vastgesteld aan de hand van gebruik, leeftijd en de staat van de camper. Doorgaans geldt, hoe nieuwer of duurder de camper, hoe hoger de afschrijving. Bij nieuwe campers kan er in de eerste jaren zelfs een afschrijving van € 10.000,- of meer per jaar zijn.

Bij oudere campers is de afschrijving veel minder of bijna nihil. Klassieke campers, zeldzame objecten of campers in concoursstaat, bijvoorbeeld een goed gerestaureerde en onderhouden Volkswagen T1 camper, heeft eigenlijk geen afschrijving en kan in sommige gevallen zelfs meer waard worden in de loop van tijd. Afschrijving is dus per camper verschillend en afhankelijk van het merk, type, de staat en het bouwjaar. Afschrijving varieert daarom gemiddeld genomen tussen de € 0,- en € 10.000,- per jaar.

Afschrijving is bij nieuwere campers (naast de brandstofkosten) een van de hoogste jaarlijkse kostenposten.

Koopt u een oudere camper dan kunt u flink besparen vanwege de veel lagere afschrijving. Houdt u er bij een oudere camper wel weer rekening mee dat de kans op gebreken groter is waardoor u ook meer kosten kwijt kunt zijn aan reparaties en onderhoud.

Vochtmeting

Vochtschade is één van de meest desastreuze schades die u kunt krijgen met een camper. Veel camperaars laten daarom jaarlijks bij een camperbedrijf een vochtmeting of vochtinspectie uitvoeren in hun camper. Als er ergens vochtinwerking wordt geconstateerd (bijvoorbeeld in de wanden), dan kan het probleem snel verholpen worden voordat het vocht door de camper trekt en daardoor de gehele opbouw begint te rotten. Een jaarlijkse vochtmeting kost circa € 50,-. Uiteraard kunt u ook zelf een vochtmeter voor uw camper huren of aanschaffen en zelf periodiek uw camper op vocht inspecteren.

Relaties van Camperverzekerd kunnen gebruik maken van een uitgebreide aankoopkeuring inclusief vochtmeting!

Kiwa SCM certificering

Veel campers beschikken over een elektronisch of mechanisch beveiliging welke voldoet aan de normering van Kiwa SCM. U kunt zelf controleren of er een SCM (CCV) certificaat geregistreerd staat op uw camper. Wanneer er in de camper een elektronisch alarm is ingebouwd met een officieel SCM (CCV) certificaat, is het noodzakelijk om jaarlijks het alarm te keuren om het certificaat geldig te houden. Deze keuring is doorgaans noodzakelijk voor uw camperverzekering. Het keuren van uw beveiliging kost circa € 50,- per jaar.

Alle kosten op een rijtje (voorbeeldberekening 2024)

Een voorbeeld van een echtpaar woonachtig in Noord-Brabant met een camper (diesel) van 2.780kg, bouwjaar 2016, een BearLock beveiliging en een dagwaarde van € 35.000,-. Deze persoon gebruikt de camper met zijn partner het hele jaar door en rijden jaarlijks gemiddeld 9.000 kilometer verspreid over een totaal van 50 dagen (vakanties en weekenden). Op de dagen dat de camper niet gebruikt wordt staat de camper in een binnenstalling (particulier adres). De voorbeeldpersoon met partner verblijven afwisselend op camperplaatsen, campings of in de vrije natuur, echter het merendeel op campings en camperplaatsen en enkele keer in de vrije natuur.

Totaaloverzicht jaarlijkse kosten camper

Motorrijtuigenbelasting (diesel - geen fijnstoftoeslag, zonder schorsen) € 1.036,-
APK € 50,-
Onderhoud, vochtmeting & (schade)reparaties, aanschaf accessoires € 1.500,-
Afschrijving camper c.q. waardevermindering i.v.m. gebruik/leeftijd, etc. € 1.500,-
Camperverzekering (WA + Volledig Casco, maximale korting) € 564,-
Doorlopende reisverzekering, pechhulp, repatriëring en vervangend vervoer € 171,-
Stalling € 500,-
Brandstof (Diesel, +/- 9.000 km per jaar) € 1.500,-
Overnachtingskosten (campings, camperplaatsen) € 800,-
Diversen (tol, onvoorziene kosten, lidmaatschappen, etc.) € 379,-

Totaal per jaar
€ 8.000,-

Bovengenoemde kosten in het voorbeeld lijken in eerste instantie veel. Bedenkt u echter wel dat u voor een bedrag van ongeveer € 8.000,- (in bovengenoemd voorbeeld) 50 dagen per jaar op vakantie bent in binnen- en buitenland met 2 personen! Bedenkt u eens wat 2 vliegvakanties per jaar voor 2 personen kost! En dan haalt u met de gemiddelde vliegreizen op jaarbasis doorgaans geen 50 reisdagen. Een camper biedt u dan ook ontzettend veel vrijheid met vele dagen reisgenot. Een spontaan weekend weg in eigen land of een lange reis ergens ver in Europa; met de camper is het mogelijk tegen een betaalbare prijs!

U kunt nog veel besparen!

Daarbij kunt u nog veel besparen indien u de camper aan huis of elders gratis kunt stallen, de motorrijtuigenbelasting 5 maanden per jaar schorst, onderhoud en reparaties waar mogelijk zelf uitvoert, veel op (gratis) camperplaatsen overnacht of in de vrije natuur.

Als u in bovengenoemd voorbeeld dergelijke besparingen zou doorvoeren dan bespaart u al snel € 1.000,- tot € 1.500,- op jaarbasis.

Bereken direct de voordeligste premie voor uw camperverzekering!