Eén van de grootste camperverzekeraars van Nederland

Na aanvraag direct verzekerd!
Ook in het weekend.

Geldige zitplaatsen campers & Gordels camper

Tijdens het rijden in een camper mogen alleen zitplaatsen worden gebruikt die daarvoor zijn bedoeld. Maar welke geldige zitplaatsen zijn dat dan? En hoe zit het met het gebruik van gordels in de camper?

Op deze pagina vindt u meer informatie over geldige zitplaatsen in campers en gordels in de camper.

Zitplaatsen campers & Gordels camper

Uitleg begrippen zitplaats en gordels

  • Zitplaats camper: onder 'zitplaats' die mag worden gebruikt tijdens het rijden wordt altijd verstaan een deugdelijk aan het voertuig bevestigde zitplaats. Dus geen losse of provisorisch aangebrachte zitplaats.
  • Gordels camper: onder 'gordels' wordt verstaan standaard aanwezige goedgekeurde gordels (die zijn bevestigd aan goedgekeurde bevestigingspunten) of achteraf aangebrachte goed werkende gordels aan deugdelijke bevestigingspunten.

Geldige zitplaatsen in campers

Op het kentekenbewijs (achterkant van kentekenpasje) staat het aantal geldige zitplaatsen vermeld. Deze geregistreerde zitplaatsen in de camper moeten voorzien zijn van goedgekeurde gordels.

Bij oudere of geïmporteerde campers kan het voorkomen dat het aantal zitplaatsen niet of als "0" staat vermeld op het kentekenbewijs. Het getal "nul" mag u in dit geval lezen als "niet geregistreerd". Bij deze campers wordt het lastiger te bepalen hoeveel geregistreerde zitplaatsen er in de camper aanwezig zijn.

Indien u een camper heeft waarbij op het kentekenbewijs geen melding wordt gemaakt van het aantal zitplaatsen, dan kunt u in het overzicht Gordels & zitplaatsen camper nalezen welke zitplaatsen u in het woongedeelte van de camper wettelijk mag gebruiken tijdens het rijden.

Gordels camper

U kunt snel en eenvoudig in het overzicht Gordels & zitplaatsen camper nalezen welke zitplaatsen in de camper voorzien dienen te zijn van goedgekeurde gordels tijdens het rijden.

Of en waar gordels in uw camper aanwezig moeten zijn, hangt af van de leeftijd van de camper en of de camper gebaseerd is op een personenauto of op een bedrijfsauto. U kunt dit nalezen op het kentekenbewijs van uw camper. In Nederland zijn de voertuigreglementen inzake de aanwezigheid van gordels in de camper omschreven in de wet.

U kunt de exacte wetteksten van het voeruigreglement terugvinden op de website van de overheid:

Campers gebaseerd op personenauto

Campers gebaseerd op bedrijfsauto