Eén van de grootste camperverzekeraars van Nederland

Geldige zitplaatsen campers & Gordels camper

Tijdens het rijden in een camper mogen alleen zitplaatsen worden gebruikt die daarvoor zijn bedoeld. Maar welke geldige zitplaatsen zijn dat dan? En hoe zit het met het gebruik van gordels in de camper?

Op deze pagina vindt u meer informatie over geldige zitplaatsen in campers en gordels in de camper.

Zitplaatsen campers & Gordels camper

Uitleg begrippen:

  • Zitplaats camper: onder 'zitplaats' die mag worden gebruikt tijdens het rijden wordt altijd verstaan een deugdelijk aan het voertuig bevestigde zitplaats. Dus geen losse of provisorisch aangebrachte zitplaats.
  • Gordels camper: onder 'gordels' wordt verstaan standaard aanwezige goedgekeurde gordels (die zijn bevestigd aan goedgekeurde bevestigingspunten) of achteraf aangebrachte goed werkende gordels aan deugdelijke bevestigingspunten.

Geldige zitplaatsen in campers

Op kentekenbewijzen van campers die zijn afgegeven vanaf juni 2004 staat hoeveel geldige zitplaatsen een camper heeft. Op het kentekenbewijs (kentekenbewijzen vanaf juni 2004) kunt u dus het maximale aantal (technisch mogelijke) zitplaatsen voor volwassen personen voor gebruik tijdens het rijden nalezen. Deze zitplaatsen in de camper moeten voorzien zijn van goedgekeurde gordels.

Bij oudere campers staat het aantal zitplaatsen doorgaans niet vermeldt op het kentekenbewijs. In dat geval gelden er afwijkende regels. Indien u een camper heeft waarbij op het kentekenbewijs geen melding wordt gemaakt van het aantal zitplaatsen dan kunt u in het overzicht Zitplaatsen camper nalezen welke zitplaatsen u in de camper allemaal wettelijk kunt gebruiken (geldige zitplaats in woongedeelte camper) tijdens het rijden.

Gordel campers

Of en waar gordels in uw camper aanwezig moeten zijn, hangt af van de leeftijd van de camper en of de camper gebaseerd is op een personenauto of op een bedrijfsauto (u kunt dit nalezen op het kentekenbewijs van uw camper). In Nederland zijn de voertuigreglementen inzake de aanwezigheid van gordels in de camper omschreven in de wet. U kunt de exacte wetteksten van het voeruigreglement terugvinden op de website: http://wetten.overheid.nl

Meer specifiek: artikel 5.2.47 (kampeerauto gebaseerd op personenauto) en artikel 5.3.47 (kampeerauto gebaseerd op bedrijfsauto) van het voertuigreglement.

U kunt snel en eenvoudig in het overzicht Gordels zitplaatsen camper nalezen welke zitplaatsen in de camper voorzien dienen te zijn van goedgekeurde gordels tijdens het rijden.