Eén van de grootste camperverzekeraars van Nederland

Camper schorsen

Uw camper schorsen? Bespaar direct geld door het kenteken van uw camper te schorsen!

Als u van plan bent om met uw camper langere tijd geen gebruik te maken van de openbare weg (bijvoorbeeld bij stalling), kunt u de geldigheid van het kenteken van de camper schorsen en de daarbij horende voertuiggebonden verplichtingen opschorten. U hoeft gedurende de schorsing uw camper dan niet APK te keuren, niet WA te verzekeren of er wegenbelasting voor te betalen. U kunt dit doen door uw camper te schorsen.

Camper schorsen wegenbelasting

Wegenbelasting camper schorsen

U wilt de wegenbelasting camper schorsen? Bij het schorsen van uw camper zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Een schorsingsperiode duurt standaard een jaar en gaat in op de dag dat u de schorsing aanmeldt.

Om ervoor te zorgen dat u geen wegenbelasting / motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen, moet de camper minimaal één maand geschorst zijn. Als u de schorsing binnen één maand opheft, moet u over deze periode alsnog wegenbelasting betalen. Dit geldt niet als u uw camper binnen één maand na het begin van de schorsing verkoopt.

Als u wilt dat de schorsingsperiode langer duurt dan 12 maanden, dan moet u voor het einde van de schorsingsperiode de schorsingsperiode met 12 maanden verlengen. De kosten voor het verlengen van een schorsing staan hieronder vermeld. Vanaf 2019 kunt u naast 1 jaar, ook voor 2 of 3 jaar uw schorsing aanvragen of verlengen.

Let op! U mag gedurende de schorsingsperiode niet met uw kampeerauto op de openbare weg komen!

Bespaar nu ook op uw camperverzekering! »

Kosten schorsen kenteken kampeerauto

Aan het schorsen van het kenteken van uw kampeerauto zijn kosten verbonden. Hieronder ziet u een overzicht van de kosten met de tarieven van 2023.

  • Kampeerauto's tot 15 jaar oud € 80,20
  • Alle andere kampeerauto's € 26,50
  • Verlengen schorsing € 26,50
  • Opheffen schorsing € 0,00
  • Kampeerauto's tot 15 jaar schorsen binnen 1 jaar na ingangsdatum vorige schorsing € 80,20

Direct (online) uw kampeerauto schorsen

U kunt op twee manieren uw kampeerauto schorsen.

  1. Via het internet met behulp van uw DigiD.
  2. Bij een van de grotere PostNL-postkantoren of bij de RDW-balies.

1. Schorsing aanvragen via het internet

Het aanvragen van een schorsing kan snel een eenvoudig via het internet. Een schorsing via het internet gaat direct in. Na het schorsen ontvangt u van het RDW binnen enkele werkdagen een bevestigingsbrief en een Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) met een einddatum van de schorsing. Direct online uw kampeerauto schorsen.

2. Schorsing aanvragen via PostNL-postkantoor of RDW-balie

U kunt een schorsing van uw kampeerauto aanvragen, opheffen of verlengen op een van de grotere PostNL-postkantoren of bij de RDW-balie in Veendam (Skager Rak 10), Zoetermeer (Europaweg 205) of Den Bosch (Hedikhuizerweg 19). U moet daarvoor de volgende documenten meenemen:

  • Het Tenaamstellingsbewijs (deel 1B) en het Overschrijvingsbewijs (deel II) van het kentekenbewijs.
  • Een geldig persoonlijk legitimatiebewijs (Nederlands rijbewijs, paspoort of daaraan gelijkgesteld document).

Camperverzekering schorsen

U wilt uw camperverzekering schorsen? Bij het schorsen van uw kampeerauto vervalt formeel de plicht om uw kampeerauto WA te verzekeren. Echter ondanks dat u formeel geen verzekeringsplicht meer heeft blijft schorsing van uw camperverzekering vaak niet mogelijk bij camperverzekeraars. De camperverzekering schorsen op onderdeel (bijvoorbeeld alleen WA) is ook niet mogelijk.

Ook bij Camperverzekerd kunt u uw camperverzekering niet schorsen of beëindigen indien u uw kenteken van de kampeerauto geschorst heeft.

Reden hiervoor is dat de premie van de camperverzekering al gebaseerd is op recreatief gebruik (lagere premies in vergelijking met andere motorrijtuigen). Er wordt dus vanuit gegaan dat de kampeerauto slechts beperkt gebruikt wordt (in vergelijk met een personenauto) en buiten het gebruik om gestald.

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op uw camperverzekering? Bereken direct de voordeligste premie voor uw camperverzekering.

Ook tijdens stalling is het belangrijk om uw camper goed verzekerd te houden

Ook bij stalling is het overigens van belang dat de kampeerauto tegen bijvoorbeeld diefstal, braak, stormschade en brand verzekerd is! Temeer omdat een kampeerauto doorgaans een hoge dagwaarde vertegenwoordigd. Mocht er brand uitbreken dan moet u er tenslotte niet aan denken dat u geen verzekeringsdekking hebt.

Ook is het van belang om tijdens stalling voor aansprakelijkheid verzekerd te zijn. Stel dat een camper door brand verloren gaat (zelfontbranding door kortsluiting, gasexplosie) en hierdoor schade ontstaat aan de omgeving of aan derden (stalling, andere objecten in de nabijheid, etc.). Met een WA dekking is ook de (omgevings)schade aan derden gedekt!

Stallingeigenaren bieden doorgaans geen (volledige) vergoeding indien er in de stalling een schade plaatsvindt!

Veel campers zijn verzekerd op basis van een taxatiewaarde- of nieuwwaardegarantie. Indien er in de stalling iets gebeurt en u hebt geen casco (all-risks) dekking meer, dan zal de verzekeraar van de stallingeigenaar (voor zover de stallingeigenaar al verzekerd is voor schade in de stalling) de schade aan u vergoeden op basis van de dagwaarde van de camper. Dit kan voor u zeer grote financiële gevolgen hebben.

Daarom blijft het als eigenaar van een kampeerauto belangrijk om te allen tijde (ook tijdens de schorsingsperiode) de kampeerauto goed en volledig verzekerd te houden.

Meer informatie over het opschorten van de motorrijtuigenbelasting

Meer informatie over het opschorten van de motorrijtuigenbelasting kunt u nalezen op de website van de Belastingdienst.

Schorsing opheffen

U wilt de schorsing opheffen? Het opheffen van de schorsing is gratis. U kunt met behulp van uw DigiD online de schorsing opheffen. De RDW neemt uw aanvraag meteen in behandeling en binnen enkele werkdagen ontvangt u gratis van de RDW een nieuw Tenaamstellingsbewijs (deel 1B). Zodra de schorsing is opgeheven, bent u weer aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij uw voertuig, zoals de APK, de verzekering en de motorrijtuigenbelasting.

Wegenbelasting camper berekenen?

Wilt u weten hoe u het tarief van de wegenbelasting voor uw camper kunt berekenen? Bereken direct het wegenbelastingtarief voor uw camper: Wegenbelasting camper berekenen.

Bespaar nu ook op uw camperverzekering! »