Eén van de grootste camperverzekeraars van Nederland

Camper schorsen

Uw camper schorsen? Bespaar direct geld door het kenteken van uw camper te schorsen!

Als u van plan bent om met uw camper langere tijd geen gebruik te maken van de openbare weg (bijvoorbeeld bij stalling), kunt u de geldigheid van het kenteken van de camper schorsen en de daarbij horende voertuiggebonden verplichtingen opschorten.

U hoeft gedurende de schorsing uw camper dan niet APK te keuren, niet WA te verzekeren of er wegenbelasting voor te betalen. U kunt dit doen door uw camper te schorsen.

Camper schorsen wegenbelasting

Wegenbelasting camper schorsen

U wilt de wegenbelasting camper schorsen? Bij het schorsen van uw camper zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden. Een schorsingsperiode duurt standaard een jaar en gaat in op de dag dat u de schorsing aanmeldt.

Om ervoor te zorgen dat u geen wegenbelasting / motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen, moet de camper minimaal één maand geschorst zijn. Als u de schorsing binnen één maand opheft, moet u over deze periode alsnog wegenbelasting betalen. Dit geldt niet als u uw camper binnen één maand na het begin van de schorsing verkoopt.

Als u wilt dat de schorsingsperiode langer duurt dan 12 maanden, dan moet u voor het einde van de schorsingsperiode de schorsingsperiode verlengen. De kosten voor het verlengen van een schorsing staan hieronder vermeld.

Let op! U mag gedurende de schorsingsperiode niet met uw camper op de openbare weg komen. Ook niet in het buitenland!

Bespaar nu ook op uw camperverzekering! »

Kosten schorsen kenteken camper

Aan het schorsen van het kenteken van uw camper zijn kosten verbonden. Hieronder ziet u een overzicht van de kosten met de tarieven van 2024.

 • Campers tot 15 jaar oud € 88,05
 • Alle andere campers € 29,10
 • Verlengen schorsing € 29,10
 • Opheffen schorsing € 0,00
 • Campers tot 15 jaar oud schorsen binnen 1 jaar na ingangsdatum vorige schorsing € 88,05

Direct online uw camper schorsen

Het aanvragen van een schorsing kan snel een eenvoudig via het internet. Een schorsing via het internet gaat direct in. Na het schorsen ontvangt u van het RDW binnen enkele werkdagen een bevestigingsbrief en een Tenaamstellingsbewijs (Deel IB) met een einddatum van de schorsing. Direct online uw camper schorsen.

Camperverzekering schorsen

U wilt uw camperverzekering schorsen? Bij het schorsen van uw camper vervalt formeel de plicht om uw camper WA te verzekeren. Echter ondanks dat u formeel geen verzekeringsplicht meer heeft blijft schorsing van uw camperverzekering vaak niet mogelijk bij camperverzekeraars.

Ook bij Camperverzekerd kunt u uw camperverzekering niet schorsen of beëindigen indien u uw kenteken van de camper geschorst heeft.

Reden hiervoor is dat de premie van de camperverzekering al gebaseerd is op recreatief gebruik (lagere premies in vergelijking met andere motorrijtuigen). Er wordt dus vanuit gegaan dat de camper slechts beperkt gebruikt wordt (in vergelijk met een personenauto) en buiten het gebruik om gestald.

Wilt u weten hoeveel u kunt besparen op uw camperverzekering? Bereken direct de voordeligste premie voor uw camperverzekering.

Ook tijdens stalling is het belangrijk om uw camper goed verzekerd te houden

Sommige camperbezitteraars kiezen ervoor gedurende de stalling van de camper:

 1. camperverzekering in zijn geheel tijdelijk te schorsen;
 2. dekking van camperverzekering tijdelijk te verlagen;
 3. wa-deel van camperverzekering tijdelijk te schorsen.

Wij adviseren u nadrukkelijk bovenstaande niet te doen. Wij leggen u graag uit waarom:

1. Camperverzekering in zijn geheel schorsen

Bij het in zijn geheel schorsen of beëindigen van een camperverzekering vervalt de volledige verzekeringsdekking. Juist bij stalling is het van belang dat de camper tegen diefstal, braak, stormschade, brand en andere plotselinge van buiten komende onheilen verzekerd is en blijft! Temeer omdat een camper een hoge waarde vertegenwoordigd en de eigen camperverzekering doorgaans voorziet in een gunstige waarderegeling in geval van totaalverlies. Mocht er brand uitbreken dan moet u er tenslotte niet aan denken dat u geen verzekeringsdekking hebt.

2. Dekking van de camperverzekering tijdelijk verlagen

Sommige camperbezitteraars kiezen ervoor om de dekking van de camperverzekering gedurende de stalling te verlagen van WA + Volledig Casco (Allrisk) naar WA + Beperkt Casco.

Hoewel de camper bij een WA + Beperkt Casco camperverzekering nog wel verzekerd is voor brand en diefstal, is schade door een plotseling van buiten komend onheil niet meer verzekerd. De volgende voorbeeld schades zijn dan tijdens de stalling niet meer verzekerd:

 • Schade ontstaan tijdens het verplaatsen van de camper;
 • Schade door ongedierte zoals muizen of marters;
 • Schade toegebracht door derden aan uw camper waarvan de veroorzaker geen briefje heeft achtergelaten;
 • Vandalisme;
 • Kortsluiting (in geval de verzekeraar dit in haar polisvoorwaarden niet specifiek heeft opgenomen als beperkt casco dekking);
 • Andere plotseling van buiten komende onheilen.

3. WA-deel van de camperverzekering tijdelijk te schorsen

Sommige camperbezitteraars kiezen ervoor om alleen het WA-deel van de camperverzekering gedurende de stalling te schorsen. Er wordt dan alleen premie betaalt over het (volledig) casco gedeelte. Dit betreft een minieme besparing die niet opweegt tegen de mogelijke risico's.

Door het WA-deel van de camperverzekering te schorsen bent u niet meer verzekerd voor schade toegebracht aan derden.

Ook tijdens stalling is het van belang om voor aansprakelijkheid verzekerd te zijn. Stel dat een camper door brand verloren gaat (zelfontbranding door kortsluiting, gasexplosie) en hierdoor schade ontstaat aan de omgeving of aan derden (stalling, andere objecten in de nabijheid, etc.). Met een WA dekking is ook de (omgevings)schade aan derden gedekt!

Stallingeigenaren bieden geen vergoeding indien er in de stalling een schade plaatsvindt!

Een stallingeigenaar heeft voor zijn stalling doorgaans een opstalverzekering. Deze verzekering biedt géén dekking voor motorrijtuigen van derden die gestald staan!

Daarom blijft het als eigenaar van een camper belangrijk om te allen tijde, en dus ook tijdens de schorsingsperiode, de camper goed en volledig verzekerd te houden.

Meer informatie over het opschorten van de motorrijtuigenbelasting

Meer informatie over het opschorten van de motorrijtuigenbelasting kunt u nalezen op de website van de Belastingdienst.

Schorsing opheffen

U wilt de schorsing opheffen? Het opheffen van de schorsing is gratis. U kunt met behulp van uw DigiD online de schorsing opheffen. De RDW neemt uw aanvraag meteen in behandeling en binnen enkele werkdagen ontvangt u gratis van de RDW een nieuw Tenaamstellingsbewijs (deel 1B). Zodra de schorsing is opgeheven, bent u weer aansprakelijk voor de verplichtingen die horen bij uw voertuig, zoals de APK, de verzekering en de motorrijtuigenbelasting.

Wegenbelasting camper berekenen?

Wilt u weten hoe u het tarief van de wegenbelasting voor uw camper kunt berekenen? Bereken direct het wegenbelastingtarief voor uw camper: Wegenbelasting camper berekenen.

Bespaar nu ook op uw camperverzekering! »