Eén van de grootste camperverzekeraars van Nederland

Groene kaart camper (verzekeringsbewijs)

De in de volksmond genoemde groene kaart (officiële term: internationaal verzekeringsbewijs, afgekort IVB) is een document dat door een verzekeraar van een motorrijtuig (camper, auto, bestelauto, motor, bromfiets, etc.) wordt afgegeven. De zogenaamde groene kaart biedt u een praktisch overzicht met contactgegevens van instanties waarbij u terecht kunt bij een ongeval, schade of pech met uw motorrijtuig.Groene kaart Camper

Aangezien wij als camperverzekeraar, met name campers verzekeren, wordt in de onderstaande tekst campers als voorbeeld genomen. Een camper is een motorrijtuig, net als als een auto. Waar gelezen wordt camper kan in dat geval ook worden gelezen: auto of motor. De onderstaande tekst is daarom van toepassing op alle motorrijtuigen.

Groene kaart verplicht?

Tot 1972 was een groene kaart in de meeste Europese landen een verplicht document in uw camper. In 1972 werd deze verplichting in de hele Europese Unie afgeschaft. Alleen bij niet-gekentekende motorrijtuigen, zoals bijvoorbeeld een tractor, is een groene kaart nog wel verplicht.

Bij gekentekende motorrijtuigen zoals uw camper kan de politie binnen de Europese Unie tegenwoordig op eenvoudige wijze via centrale registers (in Nederland is dit de RDW) controleren of een camper verzekerd is.

Mede door de centrale registers is de plicht op de groene kaart afgeschaft in alle landen die zijn toegetreden tot de Multilateral Guarantee Agreement (MGA). Bij de MGA zijn alle EU-lidstaten en enkele landen zoals Noorwegen, Kroatië, Zwitserland en IJsland toegetreden.

Alhoewel de groene kaart (in welke vorm dan ook; digitaal, pasje, orgineel) met uitzondering van de onderstaande landen niet meer verplicht is, adviseren wij u de groene kaart toch altijd mee te nemen in uw camper. De groene kaart voor uw camper biedt u namelijk een handig overzicht met contactgegevens van instanties waarbij u terecht kunt bij een ongeval, schade of pech met uw camper in binnen- en buitenland.

Let op: Originele groene kaart verplicht in enkele landen

Gaat u naar Albanië, Bulgarije, Bosnië-Herzegovina, Iran, Israël, Macedonië (F.Y.R.O.M.), Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Roemenië, Rusland, Servië, Tunesië, Turkije en/of Wit-Rusland? Dan is het noodzakelijk dat u een originele papieren groene kaart in de kleur groen afgegeven door uw verzekeraar meeneemt in verband met grenscontrole op het bezit van een originele groene kaart! Neemt u in dat geval contact op met uw verzekeraar aangezien een pasje, digitale groene kaart of afdruk van een digitale groene kaart in bovengenoemde landen vaak niet geaccepteerd worden!

Groene kaart niet meer groen?

Een groene kaart is tegenwoordig niet altijd meer een papieren document. Zo zijn er bijvoorbeeld motorrijtuigverzekeraars die de groene kaart als pasje aanbieden. Steeds meer motorrijtuigverzekeraars kiezen er ook voor om de groene kaart digitaal (PDF formaat) aan te bieden zodat een verzekerde de groene kaart zelf kan uitprinten in wit of groen. Dit is echter geen probleem. De inhoud van een "groene kaart" is herkenbaar en u zult er geen problemen mee ondervinden in de EU-landen.

Inhoud van de groene kaart

Op de groene kaart vermeldt de motorrijtuigverzekeraar in welke landen de motorrijtuigverzekering dekking biedt. Voor u op (rond)reis gaat in Europa is het verstandig om vooraf te controleren of het te bezoeken land op uw groene kaart staat vermeld. Bent u van plan een reis te maken met uw camper naar een land dat niet op de groene kaart staat? Neemt u dan contact op met uw camperverzekeraar.

Tevens vermeldt de groene kaart voor welk tijdvak en welk motorrijtuig de dekking geldt. Op de groene kaart vermeldt een motorrijtuigverzekeraar meestal ook tot welke instanties de verzekerde zich kan wenden bij pech, ongeval, ruitbreuk en diefstal, zowel in het binnen- als buitenland. De groene kaart is ook een handig hulpmiddel bij het invullen van een schadeformulier. Ondanks dat de groene kaart in de meeste landen niet verplicht is, bewijst deze om bovenstaande redenen toch goede diensten doordat alle verzekeringsgegevens er beknopt en overzichtelijk op staan.

Groene kaart voor caravans of aanhangers

Gaat u met de caravan of aanhanger naar het buitenland? Misschien moet u dan een eigen groene kaart aanvragen voor uw caravan of aanhanger. In Nederland worden aanhangwagens en caravans (mee)verzekerd op de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA verzekering) van het trekkende motorrijtuig. Op uw groene kaart wordt dan de code AF vermeld. Gaat u naar Duitsland, Polen of Spanje met de caravan of aanhanger? Dan heeft u een tweede groene kaart nodig als uw caravan of aanhanger zwaarder is dan 750 kg. Deze zware caravans of aanhangers hebben een eigen kenteken. Daarom heeft u in deze landen een groene kaart op het kenteken van de caravan of aanhanger nodig.

Heeft u een groene kaart voor uw caravan of aanhanger nodig? Meestal is het voldoende om een kopie van het kentekenbewijs van uw caravan of aanhanger op te sturen naar de verzekeringsmaatschappij waar u uw motorrijtuigverzekering (trekkende voertuig) heeft lopen.

Groene kaart kwijt?

Bent u uw groene kaart kwijt? De groene kaart kunt u altijd opnieuw aanvragen via uw motorrijtuigverzekeraar.

Heeft u vragen over uw verzekeringsdekking met betrekking tot het coronavirus? Lees de veelgestelde vragen.×