Eén van de grootste camperverzekeraars van Nederland

Europese zorgpas (EHIC) voor medische zorg in het buitenland

Woensdag 19 mei 2021. Door Sander Bouhuijs. 7729 x gelezen - Reageer op dit artikel

Als camperbezitter kunt u tijdens uw reizen diverse landen doorkruizen. Tijdens deze reizen kan het voorkomen dat u gebruik moet maken van de medische voorzieningen in het buitenland. Denkt u bijvoorbeeld aan een bezoek aan de huisarts, apotheek of ziekenhuis in het buitenland. Indien u onverhoopt gebruik moet maken van medische zorg in het buitenland dan is het handig dat u een European Health Insurance Card (EHIC) bij u heeft.

Europese zorgpas (EHIC) voor medische zorg in het buitenland

De EHIC is een Europese verzekeringspas waarmee u in het buitenland kunt aantonen dat u verzekerd bent tegen ziektekosten en dat u recht heeft op noodzakelijke medische zorg. De EHIC is geldig in alle 27 EU-lidstaten. Daarnaast is de Europese verzekeringspas ook geldig in Australië, IJsland, Liechtenstein, Macedonië, Noorwegen of Zwitserland.Europese Zorgpas EHIC Camper

Belang van de EHIC

In sommige landen kunt u problemen ervaren wanneer u de EHIC niet bij u heeft. Er zijn praktijkvoorbeelden van buitenlandse ziekenhuizen die een (spoed)operatie uitstellen totdat de EHIC beschikbaar is! Het is daarom aan te raden om de kaart altijd bij u te hebben zodra u naar het buitenland gaat.

EHIC aanvragen

Elke Nederlandse burger die een basiszorgverzekering heeft afgesloten kan gratis in aanmerking komen voor een EHIC. De EHIC is persoonsgebonden en is doorgaans één jaar geldig. U kunt de EHIC aanvragen bij uw zorgverzekeraar. Er zijn zorgverzekeraars die u de kaart bij aanvang van het nieuwe verzekeringsjaar automatisch toesturen, u hoeft dan zelf niets te doen. Meestal ontvangt u van uw zorgverzekeraar een pasje met op de voorzijde uw verzekeringsgegevens. De achterzijde van het zorgpasje wordt dan vaak gebruikt als EHIC.

EHIC app

Er is ook een gratis app (Android, IOS, Windows) beschikbaar voor uw mobiele telefoon of tablet pc met daarin een uitgebreide omschrijving over de EHIC. De app beschrijft per land wat u moet doen wanneer medische hulp noodzakelijk is. Zoek op “Europese ziekteverzekeringskaart” binnen uw app store.

De EHIC is geen alternatief voor uw reisverzekering!

De EHIC is geen alternatief voor uw reisverzekering. De EHIC kan niet gebruikt worden voor de kosten van particuliere gezondheidszorg of repatriëring.

Met een EHIC heeft u ook niet automatisch recht op vergoeding van alle gemaakte medische kosten in het buitenland! Met de EHIC toont u uitsluitend aan dat u recht heeft op medische zorg in het buitenland.

Houdt u er ook rekening mee dat veel Nederlandse zorgverzekeraars de geneeskundige kosten in het buitenland naar Nederlandse maatstaven vergoeden. In sommige Zuid-Europese landen wordt er gebruik gemaakt van privéklinieken. Deze privéklinieken hanteren een duurdere prijsstelling dan de ziekenhuizen in Nederland doen. Zo kan het dus voorkomen dat u ondanks uw zorgverzekering, een aanvullende nota ontvangt van gemaakte zorgkosten in het buitenland. Wilt u altijd de volledige zorgkosten vergoed krijgen dan adviseer ik u een aanvullende dekking voor geneeskundige kosten op uw reisverzekering mee te verzekeren!

Heeft u vragen over de EHIC of wenst u meer informatie, raadpleeg dan uw zorgverzekeraar.

 

Woensdag 19 mei 2021. Door . 7729 x gelezen - Reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Camperverzekerd: dé specialist in camperverzekeringen

 • Lage premie!
 • Snelle hulp bij schade
 • Geen verplicht eigen risico
 • Beste prijs/kwaliteit
 • Geen verborgen kosten
 • Expert in camperverzekeringen

Bereken direct uw premie »

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit onderwerp. Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Welkom op het Camperverzekerd blog! We zijn blij met uw deelname aan ons platform en we verwelkomen iedere reactie. Wij hebben als uitgangspunt dat we geen reacties willen verwijderen. Wel hebben we regels opgesteld. Door op ons weblog te reageren, gaat u akkoord met onze huisregels.

Huisregels

 • Anonieme reacties zijn niet toegestaan. U moet reageren met uw echte naam en een geldig e-mailadres.
 • Houd het netjes en wees beleefd naar elkaar.
 • Niet schreeuwen. Gebruik geen woorden of zinnen die alleen uit hoofdletters bestaan in uw tekst.
 • Houd u aan het onderwerp.
 • Niet trollen. Verander uw identiteit niet in één discussie.
 • Vermeld geen persoonlijke gegevens in uw reactie.
 • Toon geen reclame-uitingen in uw reactie.

Reacties die hier niet aan voldoen kunnen wij verwijderen.

(wordt niet gepubliceerd)

Uw reactie

Verzekeringsdeskundige Sander Bouhuijs

Sander Bouhuijs is werkzaam bij Camperverzekerd als verzekeringsdeskundige. Camperverzekerd behoort tot de meest toonaangevende camperverzekeraars in Nederland en onderscheidt zich door een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Als verzekeringsdeskundige én camperaar zal Sander Bouhuijs belangrijke zaken op verzekeringsgebied in relatie tot campers en (camper)reizen onder uw aandacht brengen.

Camperverzekering specialist Sander Bouhuijs