Eén van de grootste camperverzekeraars van Nederland

Na aanvraag direct verzekerd!
Ook in het weekend.

Zorgkosten in het buitenland. Hoe zit dat eigenlijk?

Maandag 20 december 2021. Door Sander Bouhuijs. 2926 x gelezen - Reageer op dit artikel

Iedereen in Nederland heeft een basis zorgverzekering. Deze zorgverzekering gaat uit van vergoeding van de zorgkosten zoals deze in Nederland gebruikelijk zijn (Nederlands prijspeil).

Medische kosten in het buitenland

Veel camperaars gaan ook buiten de landsgrenzen op vakantie. Een camper leent zich daar immers uitstekend voor. Maar een ongeluk zit helaas soms in een klein hoekje. En stel dat u onverhoopt toch medische kosten maakt in het buitenland, hoe wordt dat dan geregeld?

De basis zorgverzekering vergoed de zorgkosten vanuit het buitenland tegen het Nederlandse tarief. Dit kan betekenen dat een deel van de gemaakte zorgkosten niet vergoed wordt.

U kunt dit verschil opvangen door de medische kosten aanvullend mee te verzekeren op uw doorlopende reisverzekering. Of middels een aanvullende zorgverzekering bij uw zorgverzekeraar. Raadpleeg hiervoor altijd de voorwaarden. Met een extra module kunt u ervoor zorgen dat de (meeste) extra kosten alsnog worden vergoed.

Zorgnota in de juiste taal: anders geen vergoeding!

Waar wij middels dit artikel aandacht aan willen geven is het in behandeling nemen van de buitenlandse zorgnota, oftewel de eisen die door Nederlandse verzekeraars worden gesteld aan buitenlandse zorgnota’s.

De zorgverzekeraar accepteert slechts een gelimiteerd aantal talen op basis waarvan zij een zorgnota in behandeling kunnen nemen. Dit is doorgaans, naast Nederlands, een in het Engels opgestelde nota. In veel gevallen, afhankelijk van uw zorgverzekeraar, worden ook de volgende talen geaccepteerd:

 • Duits
 • Spaans
 • Frans

Vraagt u voorafgaand aan uw reis echter bij uw zorgverzekeraar welke talen zij accepteren!

Wanneer een zorgnota niet in één van bovengenoemde talen is opgesteld kan de zorgverzekeraar aan u als klant verzoeken hier een vertaling voor te verzorgen door een beëdigd vertaler. Zonder vertaling kan men de nota niet in behandeling nemen en wordt een vergoeding geweigerd. Denkt u bijvoorbeeld al aan een zorgnota uit een populair vakantieland zoals Kroatië, Italië of Portugal. Aan het laten vertalen van zo’n zorgnota zitten behoorlijke extra kosten. Kosten die niet vanuit de basis zorgverzekering vergoed worden.

Er wordt dan veelal de vraag gesteld of de zorgnota dan op de medische kostenmodule van de reisverzekering geclaimd kan worden.

Aangezien de medische kostenmodule een secundaire dekking is, is die constructie niet mogelijk. De zorgverzekeraar gaat altijd voor. Ook de vertaalkosten kunnen bij ons niet (net als bij de meeste reisverzekeraars) op de reisverzekering geclaimd worden. Kortom een hoop gedoe (en mogelijk extra kosten) achteraf als u niet beschikt over een factuur in de juiste taal.

Hoe zorg ik ervoor dat ik mijn zorgnota vergoed krijg?

Wij geven u een aantal tips welke het declareren van buitenlandse zorgnota's eenvoudiger maakt:

 • Neemt u of uw reisgenoot bij het maken van medische kosten in het buitenland, zodra dat mogelijk is, contact op met uw Nederlandse zorgverzekering en eventueel aanvullend uw reisverzekeraar. Zij kunnen dan alvast informatie verstrekken hoe bepaalde zaken geregeld dienen te worden;
 • Laat uw zorgkaart, de EHIC (European Health Insurance Card), aan de behandelend instantie (bijvoorbeeld ziekenhuis) zien. Dit zorgt er veelal voor dat er rechtstreeks contacten met uw zorgverzekeraar gelegd kunnen worden. Heeft u geen EHIC? Vraagt u deze dan tijdig voor vertrek van uw reis aan bij uw zorgverzekeraar;
 • Bij twijfel vraagt u altijd de communicatie en nota’s van de zorgverlener in het buitenland in het Engels op. Op voorhand, voor vertrek naar uw vakantiebestemming, adviseren wij u altijd contact op te nemen met uw zorgverzekeraar om te vragen of er bepaalde voorwaarden gelden met betrekking tot declaraties van zorgkosten in het buitenland. Op die manier bent u helemaal goed geïnformeerd.

Wij wensen u een veilige en onbezorgde reis!

Maandag 20 december 2021. Door . 2926 x gelezen - Reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Camperverzekerd: dé specialist in camperverzekeringen

 • Lage premie!
 • Snelle hulp bij schade
 • Geen verplicht eigen risico
 • Beste prijs/kwaliteit
 • Geen verborgen kosten
 • Expert in camperverzekeringen

Bereken direct uw premie »

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit onderwerp. Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Welkom op het Camperverzekerd blog! We zijn blij met uw deelname aan ons platform en we verwelkomen iedere reactie. Wij hebben als uitgangspunt dat we geen reacties willen verwijderen. Wel hebben we regels opgesteld. Door op ons weblog te reageren, gaat u akkoord met onze huisregels.

Huisregels

 • Anonieme reacties zijn niet toegestaan. U moet reageren met uw echte naam en een geldig e-mailadres.
 • Houd het netjes en wees beleefd naar elkaar.
 • Niet schreeuwen. Gebruik geen woorden of zinnen die alleen uit hoofdletters bestaan in uw tekst.
 • Houd u aan het onderwerp.
 • Niet trollen. Verander uw identiteit niet in één discussie.
 • Vermeld geen persoonlijke gegevens in uw reactie.
 • Toon geen reclame-uitingen in uw reactie.

Reacties die hier niet aan voldoen kunnen wij verwijderen.

(wordt niet gepubliceerd)

Uw reactie

Verzekeringsdeskundige Sander Bouhuijs

Sander Bouhuijs is werkzaam bij Camperverzekerd als verzekeringsdeskundige. Camperverzekerd behoort tot de meest toonaangevende camperverzekeraars in Nederland en onderscheidt zich door een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Als verzekeringsdeskundige én camperaar zal Sander Bouhuijs belangrijke zaken op verzekeringsgebied in relatie tot campers en (camper)reizen onder uw aandacht brengen.

Camperverzekering specialist Sander Bouhuijs