Eén van de grootste camperverzekeraars van Nederland

Is uw camper voldoende beveiligd?

Maandag 8 maart 2021. Door Sander Bouhuijs. 276 x gelezen - Reageer op dit artikel

Als camperbezitter bent u zuinig op uw bezit. En met de wetenschap dat er in binnen- en buitenland lieden rondlopen die het niet zo nauw nemen met andermans eigendom, hebben de meeste camperbezitters wel iets van beveiliging aangebracht. Terecht, want hiermee verkleint u de kans op inbraak of diefstal!

Camperbeveiliging

Het dievengilde is zich er van bewust dat er een grote kans is dat camperbezitters waardevolle spullen aan boord hebben. Diefstal van kostbare zaken uit campers is daarom een steeds vaker voorkomende schade. Naast diefstal van waardevolle spullen wordt er ook in toenemende mate geprobeerd campers te stelen. Niet alleen in het buitenland, maar ook in Nederland. De oorzaak hiervan is vaak gelegen in het feit dat campereigenaren hun camper toch niet voldoende hebben beveiligd.

Soorten beveiliging

Er bestaan diverse beveiligingen voor campers die voldoen aan de normering van Kiwa SCM. Kiwa SCM is een Nederlandse instantie die beveiligingssystemen certificeert. Er zijn voor campers een aantal beveiligingssystemen met SCM certificatie te verkrijgen.

  • Startonderbrekers (met eigen autorisatie) (voorheen SCM / VbV klasse 1)
  • Elektronische alarmsystemen als volgt onder te verdelen;
    • Alarmsysteem (voorheen SCM klasse 2)
    • Alarmsysteem met hellinghoekdetectie (voorheen SCM klasse 3)
  • Voertuigvolgsystemen als volgt onder te verdelen;
    • Voertuigvolgsysteem met anti jamming (voorheen SCM klasse 4)
    • Voertuigvolgsysteem met anti jamming + alarmsysteem met hellinghoekdetectie (voorheen SCM klasse 5)

Voertuigvolgsystemen zijn vanwege de abonnementskosten dure beveiligingen en komen daarom bij campers slechts in beperkte mate voor. De voertuigvolgsystemen laat ik dan ook buiten beschouwing.

Daarnaast bestaan er voor campers ook mechanische beveiligingssystemen (versnellingsbaksloten) die voldoen aan de Kiwa SCM normering, bijvoorbeeld een BearLock beveiliging.

Voor beveiligingen die voldoen aan de Kiwa SCM normering en worden ingebouwd door een Kiwa SCM erkend inbouwbedrijf ontvangt u een officieel bewijs van beveiliging: een VbV-SCM certificaat.

Wat is een goede beveiliging?

Uit de praktijk blijkt dat een (af fabriek) ingebouwde startonderbreker (voorheen SCM klasse 1) niet voldoende is om diefstal van de camper tegen te gaan. Professionele dieven kunnen in zeer korte tijd elektronische startonderbrekers omzeilen.

Een elektronisch alarmsysteem (voorheen SCM klasse 2 of 3) is met name geschikt om diefstal van uw spullen uit uw camper tegen te gaan. Een mechanische beveiliging is alleen geschikt tegen diefstal van uw camper. Een combinatie van beide, bijvoorbeeld een elektronisch alarm en een mechanische beveiliging is daarom het beste!

Naast SCM beveiligingssystemen zijn er allerlei aanvullende mogelijkheden om braak- of diefstalschade te voorkomen of te beperken. Denk aan extra portiersloten, een waakzame hond (25% van de camperbezitters neemt een huisdier mee in de camper!), het graveren van uw ruiten, het monteren van een kluis, de camper veilig parkeren en spullen uit het zicht opbergen.

Camperverzekering en beveiliging

Afhankelijk van de dagwaarde of de diefstalgevoeligheid van een camper wordt er door camperverzekeraars een beveiligingseis gesteld. Meestal gaat het dan om een elektronisch alarm (voorheen SCM klasse 2 of 3) en/of een BearLock mechanische beveiliging. Er zijn verzekeraars die extra premiekorting hanteren indien u een SCM beveiliging heeft in uw camper. Ook zijn er verzekeraars die met korting een SCM beveiligingsysteem aanbieden.

Wel beveiliging, geen schadevergoeding?

Als er een beveiligingseis geldt voor uw camper staat er doorgaans een extra clausule op uw polis. Houdt u er rekening mee dat een SCM certificaat, behorende bij uw SCM alarm, verloopt na 36 maanden na datum van inbouw. Vanaf dat moment moet een SCM alarmsysteem jaarlijks gekeurd worden! Laat u uw alarm niet tijdig herkeuren en vindt er een diefstal plaats, dan kan de verzekeraar op grond van een alarmclausule op uw polis bepalen dat de schade niet voor vergoeding in aanmerking komt! Voor een mechanische beveiliging die voldoet aan de SCM normering geldt een herkeuring niet. Raadpleeg altijd uw polis(voorwaarden) en overleg met uw verzekeraar!

Voor informatie over beveiliging van de camper kunt u ook terecht op de website van Camperverzekerd: Beveiliging van uw camper

Tip:
Een VbV-SCM certificaat wordt afgegeven indien een camper met een Kiwa SCM goedgekeurd beveiligingssysteem door een erkend inbouwstation wordt geregistreerd in de database van Kiwa SCM. Via de website van Kiwa SCM kunt u door middel van een kentekencheck zelf controleren of er op uw camper een VbV-SCM certificaat is afgegeven.

 

Maandag 8 maart 2021. Door . 276 x gelezen - Reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Camperverzekerd: dé specialist in camperverzekeringen

  • Lage premie!
  • Snelle hulp bij schade
  • Geen verplicht eigen risico
  • Beste prijs/kwaliteit
  • Geen verborgen kosten
  • Expert in camperverzekeringen

Bereken direct uw premie »

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit onderwerp. Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Welkom op het Camperverzekerd blog! We zijn blij met uw deelname aan ons platform en we verwelkomen iedere reactie. Wij hebben als uitgangspunt dat we geen reacties willen verwijderen. Wel hebben we regels opgesteld. Door op ons weblog te reageren, gaat u akkoord met onze huisregels.

Huisregels

  • Anonieme reacties zijn niet toegestaan. U moet reageren met uw echte naam en een geldig e-mailadres.
  • Houd het netjes en wees beleefd naar elkaar.
  • Niet schreeuwen. Gebruik geen woorden of zinnen die alleen uit hoofdletters bestaan in uw tekst.
  • Houd u aan het onderwerp.
  • Niet trollen. Verander uw identiteit niet in één discussie.
  • Vermeld geen persoonlijke gegevens in uw reactie.
  • Toon geen reclame-uitingen in uw reactie.

Reacties die hier niet aan voldoen kunnen wij verwijderen.

(wordt niet gepubliceerd)

Uw reactie

Verzekeringsdeskundige Sander Bouhuijs

Sander Bouhuijs is werkzaam bij Camperverzekerd als verzekeringsdeskundige. Camperverzekerd behoort tot de meest toonaangevende camperverzekeraars in Nederland en onderscheidt zich door een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Als verzekeringsdeskundige én camperaar zal Sander Bouhuijs belangrijke zaken op verzekeringsgebied in relatie tot campers en (camper)reizen onder uw aandacht brengen.

Camperverzekering specialist Sander Bouhuijs