Eén van de grootste camperverzekeraars van Nederland

Mijn camper taxeren? Is dat verstandig?

Dinsdag 3 augustus 2021. Door Sander Bouhuijs. 9550 x gelezen - Reageer op dit artikel

U heeft een camper gekocht. Een ingrijpende gebeurtenis die ongetwijfeld al meer dan genoeg geld heeft gekost. Het taxeren van de camper heeft dan waarschijnlijk geen prioriteit. U heeft de camper immers gekocht op een vertrouwd adres. En u heeft geen enkele twijfel over de daadwerkelijke waarde. Toch? Of kan een taxatie misschien toch wel zinvol zijn?

Ik denk dat een taxatie altijd van toegevoegde waarde is als u een gebruikte camper koopt. Een taxatie geeft namelijk een goed beeld van de kwaliteit én de waarde van uw camper. Natuurlijk is een taxatie niet hetzelfde als een technische keuring. Toch wordt uw camper ook bij een taxatie op enkele essentiële onderdelen gecontroleerd. De bevindingen van de taxateur worden bovendien vastgelegd in een uitgebreide rapportage.

Taxeren camper

Wat doet zo'n taxateur nou precies?

Een taxatie is in de eerste plaats een waardebepaling. De waarde van uw camper is grotendeels afhankelijk van de algehele staat van het voertuig. Zijn er in de loop der jaren bijvoorbeeld kleine (of grote) schades ontstaan? Of is er mogelijk sprake van achterstallig onderhoud? Heeft de camper een geldige APK? En hoe is het gesteld met de leeftijd van de banden, gasslang en drukregelaar? Al deze zaken zijn van invloed op de uiteindelijke taxatiewaarde.

Daarnaast spelen ook het bouwjaar, de kilometerstand alsmede het merk en type van uw camper een belangrijke rol. De taxateur zal vervolgens een waarde bepalen die uitgekeerd wordt bij totaalverlies van de camper. Voor fabriekscampers is dat niet zo moeilijk. Voor het uitgekeerde bedrag moet u in principe een voertuig van hetzelfde merk en type (en in dezelfde conditie) terug kunnen kopen.

Voor occasion en met name zelfbouw campers ligt dat echter iets lastiger. Het is immers maar de vraag of eenzelfde voertuig überhaupt teruggekocht kan worden. Veel zelfbouw kampeerauto's zijn dusdanig zeldzaam dat ze moeilijk te vervangen zijn. De waarde wordt dan bepaald op een bedrag waarvoor een vervangend voertuig kan worden gekocht die in grote lijnen gelijkwaardig is, zonder daarmee identiek te zijn.

Accessoires

In de taxatie worden ook de aanwezige accessoires meegenomen. U kunt hierbij denken aan zaken als een fietsendrager, luifel, schotel, zonnepanelen, etc. Deze accessoires wegen mee in de uiteindelijk waarde die de taxateur aan uw camper geeft.

Het gebeurt met enige regelmaat dat accessoires ná de taxatie aan een camper worden toegevoegd. De taxatiewaarde is dan in principe niet meer helemaal correct. Het is daarom van groot belang dat u de waarde van de betreffende extra aangebrachte accessoire(s) aan uw verzekeraar doorgeeft. Alleen op die manier is uw camper op een goede manier verzekerd.

Een lage(re) taxatiewaarde?

Het kan voorkomen dat de taxatiewaarde afwijkt van hetgeen u voor de camper heeft betaald. Mogelijk heeft de taxateur dan moeten concluderen dat de conditie van het voertuig niet is zoals deze bij de aankoop aan u is voorgesteld.

Veel voorkomende situaties zijn bijvoorbeeld reeds aanwezige hagelschade op het dak of vochtschade in de wanden van uw camper. Ook daarom is het belangrijk om het voertuig te laten taxeren. U heeft zo tijdig inzicht in de staat van onderhoud en kunt eventuele ‘verborgen’ schades dan misschien nog verhalen bij de verkoper.

Uiteraard kan de taxatiewaarde ook hoger uitvallen dan uw aankoopbedrag. U heeft dan een goede aankoop gedaan, aangezien de camper onder de geldende marktwaarde is aangekocht.

De kosten van een taxatie

Het is natuurlijk logisch dat u voor een taxatie moet betalen. De kosten die hiermee gepaard gaan kunnen echter enorm variëren en oplopen tot wel € 165,- per taxatie. Het loont daarom zeker de moeite om uzelf hier vooraf goed in te verdiepen. De prijs is vaak afhankelijk van het soort camper dat u heeft, de omvang van de camper en uw woonplaats (reisafstand).

Camperverzekerd hanteert voor haar klanten een gereduceerd tarief. Zodra u een camperverzekering bij ons heeft afgesloten, betaalt u slechts € 125,- voor de taxatie. Deze prijs is voor al onze klanten gelijk en bovendien komt de taxateur dan gewoon bij u thuis, op uw werk of in de stalling. Uiteraard ontvangt u dan ook een uitgebreid taxatierapport met kleurenfoto's.

Taxateurs die door Camperverzekerd worden ingeschakeld hebben kennis van campers, zijn geheel zelfstandig, onafhankelijk en bovendien opgenomen in het Verenigd Register van Taxateurs (VRT). Alle taxateurs die zijn ingeschreven bij de Stichting VRT zijn bewezen deskundig en houden hun vakbekwaamheid op peil door met enige regelmaat workshops en seminars bij te wonen.

De Stichting VRT is specifiek opgericht voor taxateurs die zich bezighouden met taxaties voor verzekeringsdoeleinden. Veel verzekeraars accepteren daarom alleen rapporten die zijn opgesteld door VRT aangesloten taxateurs.

Waar kan ik een taxatierapport voor gebruiken?

Een taxatierapport kan worden gebruikt als basis voor uw camperverzekering. Met een taxatierapport voorkomt u namelijk problemen bij de waardebepaling in geval van een schade. Bij totaalverlies of diefstal krijgt u geen uitkering op basis van de dagwaarde, maar krijgt u gegarandeerd de getaxeerde waarde vergoed. Dit wordt ook wel taxatiewaardegarantie genoemd. Deze garantie is bij Camperverzekerd geldig voor een periode van maar liefst 5 jaar.

Met het taxatierapport heeft u een document dat kan dienen als bewijsstuk van de waarde, het bestaan en de uitvoering van uw camper. Daarnaast voorkomt u met een taxatierapport onder- of oververzekering én betaalt u altijd de juiste premie. De premie wordt namelijk berekend over de taxatiewaarde en niet over de oorspronkelijke cataloguswaarde (zoals bijvoorbeeld bij personenauto’s gebruikelijk is).

Een goed idee!

Ondanks de extra kosten is de taxatie van uw camper altijd een goed idee! Eventuele onvolkomenheden aan uw camper worden immers direct in beeld gebracht. Daarnaast heeft u, mits u kiest voor de juiste verzekeraar, recht op taxatiewaardegarantie voor een periode van (maximaal) 5 jaar.

De (eenmalige) taxatiekosten zijn dan relatief gering en verdienen zichzelf door de lagere verzekeringspremie ook vaak weer terug! Bovendien heeft u bij een taxatiewaardegarantie niet te maken met een uitkering op basis van dagwaarde in geval van totaalverlies. Zeker als uw camper 4 jaar na datum van taxatie verloren zou gaan kan er een fors verschil optreden tussen de taxatiewaarde en de dagwaarde. Met een taxatiewaardegarantie heeft u gegarandeerd geen afschrijving gedurende de geldigheidsduur van de taxatiewaarde. Bij een onverhoopt totaalverlies heeft u daar direct profijt van!

Dinsdag 3 augustus 2021. Door . 9550 x gelezen - Reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Camperverzekerd: dé specialist in camperverzekeringen

 • Lage premie!
 • Snelle hulp bij schade
 • Geen verplicht eigen risico
 • Beste prijs/kwaliteit
 • Geen verborgen kosten
 • Expert in camperverzekeringen

Bereken direct uw premie »

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit onderwerp. Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Welkom op het Camperverzekerd blog! We zijn blij met uw deelname aan ons platform en we verwelkomen iedere reactie. Wij hebben als uitgangspunt dat we geen reacties willen verwijderen. Wel hebben we regels opgesteld. Door op ons weblog te reageren, gaat u akkoord met onze huisregels.

Huisregels

 • Anonieme reacties zijn niet toegestaan. U moet reageren met uw echte naam en een geldig e-mailadres.
 • Houd het netjes en wees beleefd naar elkaar.
 • Niet schreeuwen. Gebruik geen woorden of zinnen die alleen uit hoofdletters bestaan in uw tekst.
 • Houd u aan het onderwerp.
 • Niet trollen. Verander uw identiteit niet in één discussie.
 • Vermeld geen persoonlijke gegevens in uw reactie.
 • Toon geen reclame-uitingen in uw reactie.

Reacties die hier niet aan voldoen kunnen wij verwijderen.

(wordt niet gepubliceerd)

Uw reactie

Verzekeringsdeskundige Sander Bouhuijs

Sander Bouhuijs is werkzaam bij Camperverzekerd als verzekeringsdeskundige. Camperverzekerd behoort tot de meest toonaangevende camperverzekeraars in Nederland en onderscheidt zich door een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Als verzekeringsdeskundige én camperaar zal Sander Bouhuijs belangrijke zaken op verzekeringsgebied in relatie tot campers en (camper)reizen onder uw aandacht brengen.

Camperverzekering specialist Sander Bouhuijs