Eén van de grootste camperverzekeraars van Nederland

Vocht. De onzichtbare vernieler!

Vrijdag 3 september 2021. Door Sander Bouhuijs. 27915 x gelezen - Reageer op dit artikel

Vochtschade is een veel voorkomend probleem in campers. En bovendien een probleem dat kan ontstaan zonder dat u het in de gaten heeft. Weet u bijvoorbeeld zeker dat uw camper geheel vrij is van vocht? Of bestaat er misschien toch een kans dat er (onzichtbare) schade is ontstaan? Om ernstige schade aan uw camper te voorkomen leg ik u graag uit waar vochtschade vandaan komt en wat u hier zelf tegen kunt doen.

Vochtschade camper

Waar komt dat vocht nou eigenlijk vandaan?

De lucht om ons heen neemt makkelijk vocht in zich op. Hoe warmer de lucht hoe meer deze in staat is om vocht op te nemen. Vooral in de woonruimte van een camper kan daardoor een hoge lucht-vochtigheid ontstaan. Zaken als koken, douchen en slapen zijn hiervan een belangrijke oorzaak.

Als warme lucht afkoelt komt het opgenomen vocht vrij in de vorm van condens. De afkoeling van warme lucht gebeurt op koude plaatsen in een camper. Dit worden ook wel de "koudebruggen" genoemd. U kunt daarbij denken aan de plaats waar het dak en de wand in elkaar overgaan of de verbinding tussen de vloer en de bodem. Ook rondom de ramen en op plaatsen met weinig luchtcirculatie (kasten en opbergruimten) is vaak sprake van overtollig vocht.

Te veel en langdurig vocht zorgt na verloop van tijd voor aanzienlijke schade aan uw camper. Als het binnenste van de wanden en vloeren wordt aangetast zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Een reparatie kost dan al snel enkele duizenden euro's.

Vochtschade valt te herkennen door vochtkringen, wanden en vloeren die zacht en sponzig aanvoelen, een muffe lucht in uw camper en schimmelvorming. Indien u één van deze symptomen in uw camper aantreft is het zaak om het voertuig zo spoedig mogelijk te laten inspecteren door een gespecialiseerde schadehersteller.

Vocht in een camper komt niet perse alleen vanuit de camper zelf. Door slecht onderhouden kitnaden kan vocht ook eenvoudig van buiten naar binnen komen. De kitnaden van het dakluik zijn bijvoorbeeld een zeer kritiek onderdeel van uw camper.

Veroudering en uitdroging maken kit namelijk brokkelig en door het veelvuldig krimpen en uitzetten kan de kit geheel naar buiten zijn gekomen. In de afdichting van uw camper is dan bijna geen kit meer aanwezig waardoor vocht makkelijk de gelegenheid krijgt om binnen te dringen. Om dit vocht tegen te gaan is het voor u als camperaar daarom uitermate belangrijk om de kitnaden van uw camper zorgvuldig te onderhouden.

Vochtschade camper

Voorkomen is beter dan genezen

Nu we bekend zijn met een aantal oorzaken van vochtproblemen in uw camper kunnen we ook gaan nadenken over de manier waarop vochtschade kan worden voorkomen. De belangrijkste en eenvoudigste manier is door goed en regelmatig te ventileren!

De meest effectieve wijze van ventileren is door kort en intensief te luchten. U dient hiervoor alle ramen, luiken en deuren helemaal op te zetten. Een periode van slechts tien minuten is al voldoende om de vochtige lucht in uw camper te vervangen voor verse en droge lucht. De warme lucht die nog in de camper aanwezig is zorgt er daarna voor dat de nieuw ingestroomde lucht snel weer op de gewenste temperatuur is.

Een goede ventilatie zorgt er ook voor dat eventuele schadelijke stoffen niet in uw camper blijven hangen. Nare en muffe geuren worden verdreven en uw camper behoudt zo een prettig leefklimaat.

Doordat het opwarmen van droge lucht minder energie kost dan het op temperatuur houden van vochtige lucht kunt u bovendien aanzienlijk in energie besparen!

Niet alleen tijdens het reizen met uw camper kan er vochtschade ontstaan. Ook gedurende de periode van stalling is het niet ondenkbaar dat vocht uw camper kan aantasten. U kunt zich hier tegen beschermen door ook in de stalling goede maatregelen te nemen. Deze maatregelen bestaan onder andere uit het omhoog zetten van de kussens en de wc- en kastdeuren te openen. Het is belangrijk om de luchtcirculatie niet te blokkeren en ook de luchtroosters niet af te dekken.

Vochtschade camper

Vochtschade is niet verzekerd!

Mocht er ondanks alle goede zorgen toch sprake zijn van vochtschade, dan is het raadzaam om deze schade zo spoedig mogelijk te laten verhelpen. Als u er op tijd bij bent dan kan de schade misschien nog eenvoudig worden gerepareerd.

De kosten voor het herstellen van vochtschade komen te allen tijde geheel voor uw eigen rekening. Er is namelijk geen enkele verzekeraar die schade door (langzaam inwerkend) vocht als gedekte gebeurtenis in haar polisvoorwaarden heeft opgenomen.

Ons advies is daarom jaarlijks een vochtmeting uit te laten voeren door een gespecialiseerde camperdealer of schadehersteller. Ook dienen de kitnaden elk jaar opnieuw geïnspecteerd te worden. Eventueel reeds aanwezig vocht kan zo snel worden vastgesteld en worden verholpen voordat er een ernstige schade ontstaat.

Camperverzekerd werkt samen met tal van schadeherstellers die zich specifiek bezighouden met het herstellen van campers. Ook vochtschade komt daarbij regelmatig aan de orde. U kunt daarom altijd vrijblijvend contact met hen opnemen om een vochtmeting uit te laten voeren. Meer informatie hierover kunt u ook terugvinden op onze website.

Vochtschade is een niet te onderschatten tegenstander. Neem daarom tijdig uw maatregelen. Zoals gezegd; voorkomen is altijd beter dan (tegen hoge kosten) te moeten genezen!

Tip voor de handige doe-het-zelver:
Lekkage bij kitnaden van de dakrand of dakluiken van uw camper? Een handige camperaar kan met een goede montage- of afdichtkit de lekkage stoppen. Dit hangt echter wel af van de kennis en handigheid van de doe-het-zelver! Schakel bij twijfel altijd een schadeherstelbedrijf in! Voor wie toch zelf de lekkage wil verhelpen; de Teroson Terostat 2759 is een geschikte butylkit. De Sikaflex 221 is een multifunctionele polyurethane afdichtkit. Dit zijn elastisch blijvende afdichtingskitten.

Vrijdag 3 september 2021. Door . 27915 x gelezen - Reageer op dit artikel
Deel dit artikel

Camperverzekerd: dé specialist in camperverzekeringen

  • Lage premie!
  • Snelle hulp bij schade
  • Geen verplicht eigen risico
  • Beste prijs/kwaliteit
  • Geen verborgen kosten
  • Expert in camperverzekeringen

Bereken direct uw premie »

Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst bij dit onderwerp. Reageer op dit artikel

Reageer op dit artikel

Welkom op het Camperverzekerd blog! We zijn blij met uw deelname aan ons platform en we verwelkomen iedere reactie. Wij hebben als uitgangspunt dat we geen reacties willen verwijderen. Wel hebben we regels opgesteld. Door op ons weblog te reageren, gaat u akkoord met onze huisregels.

Huisregels

  • Anonieme reacties zijn niet toegestaan. U moet reageren met uw echte naam en een geldig e-mailadres.
  • Houd het netjes en wees beleefd naar elkaar.
  • Niet schreeuwen. Gebruik geen woorden of zinnen die alleen uit hoofdletters bestaan in uw tekst.
  • Houd u aan het onderwerp.
  • Niet trollen. Verander uw identiteit niet in één discussie.
  • Vermeld geen persoonlijke gegevens in uw reactie.
  • Toon geen reclame-uitingen in uw reactie.

Reacties die hier niet aan voldoen kunnen wij verwijderen.

(wordt niet gepubliceerd)

Uw reactie

Verzekeringsdeskundige Sander Bouhuijs

Sander Bouhuijs is werkzaam bij Camperverzekerd als verzekeringsdeskundige. Camperverzekerd behoort tot de meest toonaangevende camperverzekeraars in Nederland en onderscheidt zich door een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Als verzekeringsdeskundige én camperaar zal Sander Bouhuijs belangrijke zaken op verzekeringsgebied in relatie tot campers en (camper)reizen onder uw aandacht brengen.

Camperverzekering specialist Sander Bouhuijs